Baracoa

De stad Baracoa ligt in het uiterste oosten van Cuba, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Het is de oudste Spaanse nederzetting in Cuba en was de eerste hoofdstad van het land.

Baracoa ligt aan de Baai "Bahïa de Miel" (De Baai van de Honing) en is omgeven door een breed gebergte (inclusief de Sierra del Purial), waardoor het vrij geïsoleerd is. Alleen een bergweg verbindt Baracoa met de rest van het eiland. De stad ligt ook niet op de route voor reizigers en toeristen, waardoor het toerisme hier nog vrij beperkt is gebleven en het authentieke Cubbaanse karakter van de stad goed bewaard is gebleven.

In het oosten van de stad staat de koloniale fort Fuerte Matachïn, die in 1802 is gebouwd. Hierin is het museum Municipal gevestigd. In het westen is de Fuerte La Punta (gebouwd in 1803) met daarin een restaurant. Naast deze fort is er een kleine strand.
De derde fort Seboruco (of Sangüily) ligt op een steile heuvel. Van hieraf heb je een indrukwekkend uitzicht op de stad en de baaien. Deze fort is nu Hotel El Castillo. Dit hotel ligt boven op een heuvel met uitzicht op de stad en El Yungue. Het hotel heeft ook een zwembad, waar je tegen betaling kunt zwemmen.
Er zijn twee muzieklocaties in de buurt van het centrale plein Parque Independencia, namelijk de toeristische Flan de Queso en het meer traditionele Casa de la Flana. Net als Havana heeft ook Baracoa een Malecon, een boulevard aan zee.






Baracoa Cuba
Baracoa aan de Bahia de Miel


1. Stranden

In de omgeving van Baracoa vind je meerdere zandstranden. De meeste zijn goudgeel van kleur, zoals Playa Maguana, Playa Manglito en Playa Nibujon. Maar het zandstrand ten zuiden van de stad is vulkanisch van oorsprong en dus zwart.
Playa Maguana ligt twintig kilometer ten noordwesten van Baracoa. Een witte zandstrand, waar de palmbomen tot dicht aan de blauwe zee staan.

2. De tafelberg El Yungue

Op 10 kilometer ten westen van Baracoa ligt de tafelberg El Yunque. El Yunque ligt tussen de oevers van de rivieren Duaba en Toa. Deze berg is 575 meter hoog en herbergt verschillende unieke soorten varens en palmen. Voor de Taïno-Indianen was de El Yunque de Baracoa een heilige plaats.

3. Parque Nacional Alejandro de Humboldt

Op twintig kilometer ten noorden van Baracoa ligt het Nationale Park Alejandro de Humboldt. Het park is vernoemt naar de Duitse natuuronderzoeker en ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, die het eiland in 1800 en 1801 bezocht en er diverse onderzoeken heeft gemaakt. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de unieke ecosysteem en zeer grote diversiteit aan flora en fauna.

4. Geschiedenis

Op 27 november 1492 landde Christoffel Columbus in Cuba op een plaats die hij Porto Santo noemde. Uit zijn beschrijving wordt aangenomen dat dit Baracoa was, hoewel er ook beweerd wordt dat het bij Gibara was. Hij zou op deze pelk het kruis Cruz de la Parra neer hebben gezet. Deze kruis Cruz de la Parra is nog te bezichtigen in de kathedraal Nuestra Senora de la Asunción. Het is het enige overgebleven kruis van de 29 die Columbus zou hebben neergezet op zijn reizen door het Caraibisch gebied.

Rond 15 augustus 1511 werd Diego Velázquez de Cuéllar benoemd tot de eerste gouverneur van Cuba. Hij bouwde op deze plek een villa en noemde de plaats 'Nuestra Senora de la Asunción de Baracoa'. Daardoor werd Baracoa de eerste hoofdstad van Cuba.
Op verschillende plekken zijn nog overblijfselen van de Spaanse bezetting te zien, zoals de vestingwerken El Castillo, Matachín en La Punta, en de begraafplaats. In de 16e en 17e eeuw maakte de geïsoleerde ligging van de stad het tot een toevluchtsoord voor illegale handel met het Fransen en het Engelsen. Vanaf het midden van de 19e eeuw kwamen hier veel expedities van onafhankelijkheidsstrijders terecht, waaronder Antonio Maceo en José Martí. Dit hielp de onafhankelijkheidstrijd tegen de Spanjaarden in 1902.
Vóór de Cubaanse revolutie was de enige toegang tot de stad over zee, maar in de jaren zestig werd een 120 kilometer lange weg door de bergen aangelegd.
Baracoa kan met de bus worden bereikt vanuit Santiago de Cuba (vier uur) of met het vliegtuig vanuit Havana (twee uur). Het vliegtuig landt op de lokale luchthaven Gustavo Rizo Airport.

5. Bezienswaardigheden en hoogtepunten

  1. Plaza Independencia, het centrale plein van de stad
  2. De tafelberg, El Yunque de Baracoa
  3. Nationaal Park Alejandro de Humboldt
  4. Casa de la Trova, met live-muziek
  5. Maguana Beach, de sneeuwwitte zandstrand aan de azuurblauwe zee op 20 kilometer van Baracoa
  6. De stranden Manglito Beach en Nibujon Beach
  7. Casa del Cacao: Baracoa is bekend om de cacao-plantages. In het centrum van de stad vind je Casa del Cacao waar je chocolade kunt proeven en chocolademelk kunt drinken.
  8. Museo Municipal del Fuerte Matachín: Dit museum is gevestigd in het oude fort Matachin en gewijd aan de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Taïno-Indianen.
  9. Museo Arqueológico Cuevas del Paraíso: aan de rand van Baracoa op de helling vindt dit archeologisch museum, met grotwoningen van de Taino-Indianen.
  10. Boca de Yumurí: Ten zuiden van Baracoa vind je Boca de Yumuri (de Yumuri Kloof). Je kunt hier een boottocht ondernemen over de Yumuri rivier en door de kloof.