Klassieke Cubaanse Cocktails
De oorsprong van vele cocktails wordt vaak fel betwist, waar ze voor het eerst werden gemaakt of om de juiste originele ingrediënten. En er zijn ongetwijfeld ook tal van bonafide Cubaanse cocktails. De vier Cubaanse klassiekers die hieronder zijn vermeld verschijnen in ieder geval telkens weer op drankkaarten als de originele Cubaanse rumcocktails.
Rum bestaat uit verschillende gedestilleerde dranken, van schone lichte delicate rum tot de vol donkere esterachtige rum en alles daartussen in. Bijgevolg daarvan zijn de rumcocktails even gevarieerd in stijl, van cocktails op basis van lichte witte rum, goudkleurige rum, donkere rum, oude rum, gekruide rum, likeurrum tot een mix van rums. Voor elke rumcocktail kun je ook zelf de keuze maken in merk, kleur en leeftijd van de rum (bijv. 3, 5, 7, 10 of 15 jaar oud) die je wilt gebruiken. Maar de meeste rumcocktails zijn in de basis gemaakt met de witte rum.

Cuba Libre is de eenvoudigste van de Cubaanse cocktails. Het is niets meer dan witte rum met cola en een vleugje limoen. Het is na mojito de meest populaire rumcocktail. Het kreeg zijn naam in 1902 nadat het land zich had bevrijd van de Spaanse koloniale overheersing.

Van Daiquiri zijn er talloze variaties gemaakt, maar de klassieke versie (volgens Ernest Hemingway en zijn favoriete bar El Floridita) wordt gemaakt met witte rum, Maraschino likeur, suikersiroop, limoensap en gemalen ijs.

Mojito is de meest beroemde Cubaanse cocktail. Het is een verfrissende combinatie van witte rum, suiker, citroensap, soda water en munt.

El Presidente verwierf bekendheid in de jaren van de Amerikaanse drooglegging in de jaren 1920 en werd vernoemd naar Mario Garcia Menocal, president van Cuba van 1912 tot 1920. Er zijn tal van recepten, maar de basiscomponenten zijn donkere rum, Curaçao, witte vermouth en een vleugje grenadine.

Cuba Cocktails
Cuba rum cocktails


1. Cuba Libre

Cuba Libre is een cocktailrecept dat behoort tot de zogenaamde longdrinks. Het is een van de populairste cocktails ter wereld. Een eenvoudige variant is de baco, een mix van Bacardi en cola.
Volgens de legende werd deze mix geboren in een kroeg in Havana tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Daar zou een kapitein naar binnen zijn gewandeld en een cocktail volgens onderstaand recept hebben besteld. De aanwezige soldaten volgden zijn voorbeeld. Tijdens het drinken zou men vervolgens Cuba Libre zijn gaan roepen en zo was de naam geboren.
Het werd een populaire drank die vanaf dat moment ter ere van de Amerikaanse bevrijding van Cuba werd geschonken. De Amerikanen hadden het eiland immers van de Spaanse overheersing verlost. Voor een echte Cuba Libre moest dan ook Amerikaanse cola met Cubaanse rum worden gemengd.

Cuba Libre recept
Doe achtereenvolgens in een longtail glas:
 1. enkele ijsblokjes;
 2. 50 ml witte rum;
 3. 100 ml Cola;
 4. enkele druppels limoensap en/of een schijfje limoen.

Varianten op de Cuba Libre:
 1. Cuba Special: dit is een meer luxe en zoete variant in een shortdrinkglas. Dit is een mengsel van 1½ deel witte rum, 1½ deel ananassap, ½ deel limoensap, 1 deel Cointreau en verder ijsblokjes. garneren met twee kersen en een stukje ananas. De Cuban Special bestaat uit 2 delen rum, 1 deel limoensap, 1 eetlepel ananassap en 1 theelepel Triple sec. Ook weer in een shortdrinkglas gevuld met ijs,.
 2. Brandy Cuban: een mengsel van 1½ deel cognac, ½ deel limoensap in een whiskyglas gevuld met ijs en aangevuld met cola.
 3. Baco: Hierbij wordt rum (Bacardi) met cola gemixt. Bacardi werd oorspronkelijk in Cuba geproduceerd maar na de Cubaanse Revolutie werden de leden van de Barcardifamilie ballingen en zetten ze hun bedrijf voort buiten Cuba.


2. Mojito

De Mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. Deze vindt, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba. Mogelijk is het daar op de suikerplantages ontstaan. De Mojito was van origine bedoeld als medicijn. Tegenwoordig is de Mojito in het uitgaansleven vooral populair om zijn verfrissende smaak.

Mojito recept
Neem een longdrink glas voeg hierin:
 1. de sap van een halve limoen (ca. 3 cl);
 2. 2 theelepels (riet-)suiker;
 3. 2 muntblaadjes of meer naar smaak. Kneus de blaadjes licht zodat de aroma's vrijkomen;
 4. 4,5 cl witte rum;
 5. Vul het glas verder aan met 9 cl bruiswater;
 6. Voeg ijsblokjes toe.
Goed roeren en geniet met mate!

Varianten van de Mojito:
 1. Mojito Venezolano: een Mojito op Venezolaanse wijze, waarbij twee aardbeien met de rietsuiker, limoen en munt worden fijngestampt. In plaats van aardbei kunnen ook andere soorten zacht fruit gebruikt worden, zoals sinaasappel en passievruchten. Door toevoeging van vruchtensiroop wordt de vruchtensmaak wat versterkt.
 2. De Cadushi Mojito wordt gemaakt op basis van gefermenteerde cactusschil. Deze wordt veel op Aruba, Bonaire en Curaçao gedronken.
 3. Mojito Royal: In plaats van spuitwater wordt champagne gebruikt.
 4. Mexicaanse Mojito: de rum wordt hierbij vervangen door Tequila.
 5. Club Mojito: vervang de witte rum door bruine rum en voeg een scheut Angostura Bitters toe.


3. Daiquiri Cocktail

De naam Daiquiri is hetzelfde als die van een strand nabij Santiago de Cuba en die van een ijzermijn in dat gebied. De cocktail is omstreeks 1900 in Venus bar in Santiago zijn uitgevonden door een groep Amerikaanse mijningenieurs. Volgens het oorspronkelijk recept wordt het drankje geserveerd in een hoog glas vol gemalen ijs. Een theelepel suiker werd over het ijs gestrooid en het sap van één of twee limoenen wordt over de suiker uitgeperst. Vervolgens wordt er 60 tot 90ml rum aan toegevoegd.
Later werd de Daiquiri gemixed in een shaker met dezelfde ingrediënten, maar met geschaafd ijs en in een gekoeld fruitglas geserveerd.

De Bacardi Cocktail is van oorsprong gelijk aan de Daiquiri. De Grenadineversie Bacardi Cocktail komt uit de Verenigde Staten, terwijl de Daiquiri uit Cuba stamt.
Het basisrecept van de Daiquiri lijkt op de grog die Britse zeelui aan boord dronken sinds de jaren 1740. Grog is een alcoholische mixdrank gemaakt van water en rum. Rond 1795 werd aan de grog citroensap of limoensap en suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren. Rum met water stond ook wel bekend als 'bumboo'. Deze vorm was erg populair bij piraten en handelaren. Grog was een gangbaar drankje in het Caraïbisch gebied, en nadat er ijs beschikbaar werd al snel het water in de grog vervangen door ijs.
De Daiquiri cocktail werd pas echt populair in de jaren 1940. Het was één van de lievelingsdranken van Ernest Hemingway en President John F. Kennedy.
Ook van deze cocktail zijn meerdere varianten, zoals de Daiquiri Floridita, Hemingway Daiquiri, Banana Daiquiri en Strawberry Daiquiri. Bij elke variant worden een andere soort fruit toegevoegd: grapefruit, banaan, aardbei.

Daiquiri recept
Voeg in de shaker of blender:
 1. 2 eetlepels suiker;
 2. de sap van een halve limoen;
 3. Enkele druppels van de Maraschino Likeur
 4. een kopje geschaafd ijs
 5. 6cl witte rum.
Mix alle ingredienten in de shaker tot een zachte massa en schenk het in een gekoelde fruitglas.


4. El Presidente

De El Presidente is een mix van rum, Curaçao, blanc vermouth en grenadine. Afhankelijk van het recept kan Curaçao, of grenadine, of beide worden gebruikt. Volgens ingewijden was het oorspronkelijke recept gebaseerd op blanc vermouth en niet dry vermouth. Curaçao is een likeur dat op smaak is gebracht met de gedroogde schil van de laraha citrus fruit, geteeld op het eiland Curaçao. Curaçao heeft een oranje kleur.
De El Presidente verdiende zijn populariteit in Havana in de jaren 1920 tot in de jaren 1940 tijdens de Amerikaanse Drooglegging. De cocktail werd genoemd ter ere van president Gerardo Machado en werd al snel de favoriete drank van de Cubaanse upper class. Gerardo Machado was een generaal van de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog van 1895 tot 1898 en de president van Cuba in de jaren 1925 tot en met 1933.

a. Oorspronkelijk Recept van El Presidente
Vul een glas achtereenvolgens met:
 1. ijs;
 2. 1 1/2 oz witte rum;
 3. 1 1/2 oz Dolin Blanc vermouth;
 4. 1 theelepel droge curacao , (bijv. Pierre Ferrand);
 5. 1/2 theelepel grenadine;
 6. 1 scheutje Angostura bitters.
Goed roeren en schenk dit vervolgens in een cocktail- of martiniglas. Ga daarna met een stukje sinaasappelschil (voor een lichte sinaasappelsmaak) over de rand van het glas. Doe het stukje schil in de cocktail.

b. El Presidente recept volgens Havana Club
Vul de longdrinkglas achtereenvolgens met:
 1. grote ijsblokken;
 2. 50ml witte rum;
 3. 5ml suikersiroop;
 4. 15ml Droge vermouth;
 5. 1 scheutje Sinaasappelbitter van The Bitter Truth.
Goed roeren en garneer het glas met een schijfje grapefruit.
Meer informatie over Cubaanse rum en cocktails