Cuba Duiken



Cuba is een fantastische vakantiebestemming om er te duiken. Het is bijna volledig omringd door koraalriffen met een rijke en kleurrijke onderwaterwereld. Daarnaast liggen er ook vele wrakken van spaanse galjoenen, die nu dienst doen als kunstmatige riffen. Daarbij is de zeewatertemperatuur tussen de 26 en 29 graden Celsius en heb je een uitstekende zichtbaarheid in de azuurblauwe zee. Dit zijn dus ideale duikomstandigheden.




Duiken in Cuba
Cuba scuba diving

1. Duiklocaties

Enkele bekende duikplekken van Cuba zijn Bahia de Banes, Ciudad de Habana, Isla de Juventud, Playa Larga en Santa Lucia. Bahia de Banesis en Ciudad de Habana zijn vooral bekend om het grotduiken.
Aan de zuidwestkust van Cuba in de buurt van Varkensbaai ligt Playa Larga. Dit gebied is gericht op het ecotoerisme. Hier wordt de natuur zowel boven als onder water goed beschermd. In de baai tussen Playa Larga en Playa Giron zijn vele locaties om te snorkelen en te duiken.

Het koraalrif van Santa Lucia ligt in het noordwesten van Cuba. Het ligt dicht bij de kust en is daardoor ook makkelijk bereikbaar voor snorkelaars. Bij het eiland Isla de Juventud kun je naar wrakken duiken.

Peninsula de Zapata ligt aan de zuidkant van Cuba. Dit schiereiland is een uitgelezen plek voor grotduiken. Hiervoor heb je wel een duikbevret nodig.

2. Ciudad de la Habana

Voor de kust van Havan is de duiklocatie vrij steil en diep. De diepte varieert hier van 5 tot meer dan 25 meter. Wil je hier gaan duiken dan is het aan te raden om voorafgaand aan jouw vakantie op Cuba een duikbrevet te behalen. Heb je geen duikbrevet maar wel de nodige duikervaring, dan moet je op enkele plaatsten verplicht eerst enkele duiklessen met de beginners ondernemen.

Door de steile kliffen onderwater is er een prachtige variatie aan flora en fauna te bewonderen. Het warme water van de Caribische Zee zorgt voor veel tropische vissen en kleurrijk koraal. Prachtige koraalgebieden die een bezoek waard zijn, zijn El Muerto, La Sombrilla de Baracoa en Canto de Yemaya. Houdt je van een unieke ervaring? Neem dan een nachtduik in het prachtige Canal del Salado of Cabezos de Guajaibon.

Voor het duiken in grotten heeft Ciudad de Habana ook veel te bieden. De steile kliffen voor de kust van Havana en het warme water van de Caribische Zee resulteren dat hier veel koraal en tropische vissen te zien zijn. Wel is enige duikervaring aan te raden, omdat enkele van deze grotten op een diepte van 30 meter of meer bevinden. Een van deze grotten is La Cueva de Corales Negros (de grot van het zwarte koraal). Deze grot is 30 meter lang en bedekt met prachtig zwart koraal en vele tientallen jaren oude ankers van gekapseisde schepen.

Bahia de Banes is een gebied met meerdere grotten. Dit gebied staat ook bekend om grote aantallen grote zeebaarzen.

In Cuba is het ook mogelijk om naar diverse wrakken te duiken. Vele schepen hebben al eeuwen lang Cuba aangedaan om specerijen en kostbaarheden te verschepen. Daarbij werd ook veel gevochten om de macht op dit eiland te verkrijgen en de schatten en specerijen te veroveren. Vele schepen zijn hier zodoende voor de kust gezonken. De wrakken zorgen voor prachtige kunstmatige koraalriffen met schitterende flora en fauna. Een aanrader is om naar wrakken te duiken bij Barco Hundido Las Catalinetas.


Scuba diving Cuba


3. Snorkelen in Cuba

Ook Snorkelen is een uitstekende manier om de kleurrijke onderwaterwereld rondom Cuba te verkennen. Cuba heeft vele tropische stranden aan de prachtige azuurblauwe zee. Zonder veel ervaring kun je er zwemmen tussen de tropische vissen en het kleurrijke koraal. Een belangrijk voordeel van snorkelen ten opzichte van duiken is dat je het de dag voor je terugvlucht nog kunt doen. Binnen 24 uur na een duik mag je namelijk niet vliegen.

Bij vrijwel elk strand op Cuba worden snorkelmaterialen verhuurd. Je ziet dan altijd wel een aantal tropische vissen of een zeester in het helderblauwe water.


4. Minimaal vereist

Als je op Cuba wilt duiken dan is een gezondheidsverklaring vereist. Het is ook belangrijk dat er minstens een dag is tussen de laatste duik en jouw terugvlucht naar Nederland. Dit is nodig omdat de stikstof, die tijdens het duiken met een duikuitrusting in het bloed is opgenomen, volledig moet worden afgebroken. Daarmee worden gezondheidsrisico's tijdens de retourvlucht uitgesloten.