Cubaanse sigaren



De sigaren uit Cuba worden als uniek beschouwd. Cuba kent 5 regio's waar tabak wordt verbouwd, namelijk Vuelta Abajo, Semi Vuelta Abajo, Partidos, Remedios en Oriente.
In Vuelta Abajo, vooral in de regio San Luis San Juan, worden de bladeren geoogst waaruit de beste sigaren van de wereld worden verwerkt, de Habano. Het district Vuelta Abajo ligt in het uiterste westen van Cuba, in de provincie Pinar del Río. In San Luis liggen de plantages van de beroemdste tabaksverbouwer van Cuba, Don Alejandro Robaina.
Vanwege het vruchtbare land, het uitstekende klimaat voor het telen van de tabak in dit district en de expertise van Cubaanse sigarenmakers worden volgens de kenners hier de beste en lekkerste sigaren van de wereld gemaakt. Uit de Vuleta Abajo komen de beroemde sigarenmerken als Cohiba, Montecristo, Romeo Y Julieta en Partagas.

Semi Vuelta Abajo is de tweede regio in Pinar del Río waar tabak wordt verbouwd. Deze tabak van dikkere bladeren en sterker aroma dan in Vuelta Abajo, is voornamelijk bestemd voor de nationale productie van sigaretten.

De Cubaanse sigaren zijn meestal wat zwaarder, maar ook voller van smaak. Tijdens het roken van deze sigaren komen verschillende smaak nuances naar voren zoals aarde, peper, koffie, noten en chocolade.
Vele beroemdheden zijn op de foto vastgelegd met een dikke Cubaanse sigaar in de mond. Behalve Che Guevara, Fidel Castro waren ook Winston Churchill en John F. Kennedy vervende rokers van Cubaanse sigaren.



Cuba sigaren Che Guevara
Cohibas

1. Sigarenfabrieken in Cuba

Bekende sigarenfabrieken die je ook kunt bezoeken voor een rondleiding zijn de sigarenfabriek Partagás in Havana en sigarenfabriek Francisco Donatien in Pinar del Rio. Beroemde merken als Cohiba worden vervaardigd in de Partagás Sigarenfabriek in Centro Habana. Tijdens een Engelstalige rondleiding zie je hoe de werknemers de sigaren vakkundig met de hand rollen. Je volgt het hele productieproces vanaf de geselecteerde en gedroogde tabaksbladeren tot aan de doos sigaren.

2. Het fabricageproces

Ongeveer vier maanden na het zaaien van de tabaksplant worden de grootste tabaksbladeren geplukt. In een schuur nabij de plantages worden de geplukte en samengebonden bladeren aan rekken opgehangen om er vervolgens 8 weken te drogen. Dit drogen geeft het tabaksblad zijn specifieke smaak en geur. Daarna worden de bladeren nog eens in een dichte, donkere ruimte opgehangen of in fusten van eikenhout opgeslagen voor het fermentatieproces. Na dit proces worden de bladeren op kleur, dikte, kwaliteit en elasticiteit geselecteerd en naar de sigarenfabriek vervoerd.

Om een bepaalde smaak te creëren worden verschillende tabaksoorten gemengd. Zo ontstaat een specifieke melange voor elk merk. Dit is de belangrijke taak van de vermenger. Hij zorgt ervoor dat de tabaksbladen zo worden samengevoegd dat de karakteristieken van een bepaald standaardformaat sigaar, oftewel vitola, jaar in jaar uit hetzelfde blijven.

De torcedoras (: arbeiders) rollen vervolgens de geselecteerde soorten tabaksbladeren tot sigaren. De sigaar bestaat uit versneden tabak, het zogenaamde binnengoed, waaromheen het omblad wordt gerold, een voorbewerkt tabaksblad. Hieromheen wordt dan het dekblad gewikkeld, waarna de sigaar compleet is. Voor de Cubaanse sigaar dient het Volado-blad om de sigaar goed te doen branden, zorgt het Seco-blad voor het aroma en het Ligero-blad voor de stevigheid. Op een dag rolt een geoefende arbeider al gauw meer dan 100 sigaren. Tot slot wordt het sigarenbandje aangebracht en de sigaren in een doos verpakt.


Cuba sigaren
Bolivas, Montecristo en Fonseca sigaren

3. Het selecteren van een sigaar

De selectie van een sigaar vindt plaats op basis van de drie zintuigen het oog, de tast en de reuk. De wrapper moet het oog aanspreken. De kleur van de sigaar is afhankelijk van hoe de plant is gekweekt, wel deel van de plant wordt gebruikt en het fermentatieperiode. Planten die veel in de schaduw hebben gestaan zijn lichter van kleur dan planten die vooral in de zon hebben gestaan.
Ook de hoogte van de plant bepaalt de kleur. De onderste en middelste bladeren van de tabaksplant zijn lichter van kleur. De bovenste bladeren zijn veelal donkerder.
Tenslotte zorgt een langere fermentatie periode ervoor dat de bladeren donkerder worden. Qua tast moet de sigaar zacht maar stevig en veerkrachtig aanvoelen. En zowel sigaar als de doos moeten rijke aroma's zijn.

4. Het bewaren van sigaren

De sigaar wordt het beste in een humidor bewaard. Afhankelijk van het type moeten sigaren vochtig of minder vochtig worden gehouden. Zo moeten de Cubaanse longfillers op ongeveer 70% luchtvochtigheid worden bewaard. De humidor bevat in het algemeen een ingebouwde hygrometer en één of meer sponshouders die regelmatig moeten worden bevochtigd. De humidor is vrijwel altijd gevoerd met onbehandeld cederhout of mahonie. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid meer constant blijft.
Ook een constante temperatuur van de sigaar is belangrijk. Indien de temperatuur onder de 15 graden Celcius of boven de 25 graden Celcius komt, kan dit de sigaar aantasten. De meest optimale situatie om een sigaar te bewaren is bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celcius en 70% luchtvochtigheid. Dan blijft de sigaar voldoende soepel en veerkrachtig.

5. Handelsembargo op Cubaanse sigaren in de VS

Op 7 februari 1962 verlengde president John F. Kennedy het handelsembargo tegen Cuba en werd daarmee ook import van Cubaanse tabak in VS verboden. Er is een verbod op de invoer in de Verenigde Staten van originele sigaren en andere tabaksproducten van het eiland. Maar voordat de handelsembargo van kracht werd liet president Kennedy één van zijn assistenten eerst zo'n 1.000 Cubaanse sigaren kopen.

Tegenwoordig is de consumptie en de verkoop van authentieke sigaren uit Cuba illegaal in de Verenigde Staten. Verschillende fabrikanten van het eiland zijn intussen verplaatst naar de Dominicaanse Republiek of andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Honduras en Nicaragua. Sommige burgers zijn uit Cuba vertrokken en begonnen hun eigen productie van Cohiba sigaren in de Dominicaanse Republiek. Deze Cohiba's zijn van goede kwaliteit, maar niet zoals de originele Cubaanse sigaren. Maar omdat deze sigaren buiten Cuba worden geproduceerd met tabak dat niet afkomstig is uit Cuba, zijn deze sigaren legaal in de Verenigde Staten te verkrijgen. Sigaren van goede kwaliteit en geproduceerd volgens 'Cubaanse stijl' in de Dominicaanse Republiek kunnen legaal online worden gekocht.

6. Cubaanse sigaren geproduceerd buiten Cuba

De volgende merken hebben wegens de handelsembargo een Cubaans geproduceerde versie die beschikbaar is voor niet-USA landen, en een versie die wereldwijd beschikbaar is en buiten Cuba wordt geproduceerd:
Cohiba, Montecristo, Partagás, Puros Indios, Romeo y Julieta, Hoyo de Monterrey, H. Upmann.