Cuba Gezondheid: ziektes en vaccinaties



Vaccinaties / inentingen

Ga je op vakantie naar Cuba, ga dan altijd na of je voorzorgsmaatregelen dient te nemen tegen ziektes als Gele Koorts, Buiktyfus, Dyfterie, Tetanus, Polio, Hepatitis A en Hepatitis B. Het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers, "de reizigersadvisering". Het LCR bepaalt de landelijke richtlijnen voor inentingen en anti-malariamaatregelen. Het LCR adviseert ook de organisaties van reisbureaus en touroperators.
Voor meer informatie over vaccinatie en anti-malariamaatregelen in Cuba, ga naar de website van LCR:
Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR)

Reizigersdiarree

Korte perioden van diarree (reizigersdiarree) kunnen ontstaan door verandering van temperatuur, klimaat en andersoortig eten. Meestal is dit ongemak in twee dagen weer over. Neem in ieder geval een voorraadje Norit, Diacure of Loperamide mee. Let wel: Norit, Diacure en Loperamide zijn symptoombestrijders en handig voor als je reizigersdiarree hebt en toch reizen moet of iets wilt ondernemen: ze helpen tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg. Bovendien vernietigen ze niet alleen de kwade darmflorabacteriën, maar ook de goede. Bij veel vocht- en zoutverlies kun je ORS gebruiken.

Malaria

Het slikken van medicijnen tegen malaria is niet nodig.
Er komt in Cuba namelijk geen Malaria voor.

Dengue

In Cuba komt de ziekte Dengue voor en wordt overgedragen door steekmuggen. Dit is voornamelijk in kleinstedelijke en landelijke gebieden en meestal steekt de mug overdag. Om de ziekte te voorkomen is het goed om plaatsen met stilstaand water te vermijden.
Neem dus goede voorzorgsmaatregelen om zo min mogelijk door muggen gestoken te worden. Bedek 's avonds je lichaam zo goed mogelijk en smeer alle overblijvende blote plekken goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar een hoge concentratie DEET in zit. Hoe hoger de concentratie DEET, hoe langer je beschermd bent(tot 8 uur bij 50% DEET). Goede muggenwerende middelen zijn o.a. Tropenzorg (Care Plus) en Maxi DEET.
Spuit dunne kleding ook altijd in met het DEET-middel, want muggen kunnen door dunne kleding heen steken. Slaap onder een klamboe.

Zikavirus

In Cuba komt het zikavirus voor. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door de zogenaamde gelekoortsmug.
Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts en volg het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Persoonlijk advies

Laat je altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor jouw reis belangrijk zijn. Dit kan bij de GGD of de gespecialiseerde Travel Clinic Havenziekenhuis. Laat je minimaal 6 weken voor vertrek adviseren, want je moet mogelijk ruim voor vertrek beginnen met het slikken van medicijnen of vaccineren tegen de verschillende tropische ziektes.
Zoek de dichtstbijzijnde GGD of ga naar Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam:
  1. GGD Nederland
  2. Travelclinic Havenziekenhuis & Instituut

Medicijnen meenemen

Mocht je medicijnen gebruiken, zorg er dan voor dat je een geneesmiddelenkaart (bij de apotheek verkrijgbaar) bij je reisdocumenten bewaart. Hiermee voorkom je dat de douane de medicijnen voor drugs aanziet.




Meer informatie over gezondheid en risico's