Museum van Ernest Hemingway in la Villa Finca VigiaLa Finca Vigia was het huis van Ernest Hemingway en ligt in San Francisco de Paula, de voorstad van Havana. Het herbergt nu het "Museo de Ernesto Hemingway".
Het huis werd gebouwd in 1886 door de Catalaanse architect Miguel Pascual y Baguer. La Finca Vigia betekent "de uitkijk boerderij" en is gebouwd in Moorse stijl. Het ligt op een heuvel ongeveer 15 kilometer van Havana, met uitzicht op Havana en de zee.

Hemingway woonde in het huis gedurende de periode van medio 1939 tot 1960. Eerst huurde hij het huis, later kocht hij het in december 1940 nadat hij was getrouwd met zijn derde vrouw Martha Gellhorn.

Op Finca Vigía heeft hij negen romans geschreven, waaronder het boek "For whom the bell tolls". Dit is een roman over de Spaanse Burgeroorlog, waarover Hemingway als journalist met Martha Gellhorn in de late jaren 1930 heeft geschreven. Hij was met het schrijven van dit boek al begonnen in Hotel Ambos Mundos. Hemingway zou later het huis kopen met een deel van zijn eerste royalty's uit het boek, dat in 1940 was uitgegeven.
Op de Finca Vigia schreef Hemingway ook zijn boek "The Old man and the sea" (1951). In 1954 won hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Ernest Hemningway Cuba The Old man and the sea
Ernest Hemingway


Na de Cubaanse Revolutie van begin 1959 leefde Hemingway op goede voet met de Cubaanse regering en Fidel Castro. Niettemin verliet Hemingway medio 1960 Cuba als gevolg van zijn zware depressie en ziekte. Hemingway werd hiervoor behandeld in de VS in de eerste helft van 1961. Uiteindelijk pleegde hij op 2 juli 1961 zelfmoord in Idaho.
In het najaar van 1960 kreeg de Cubaanse regering La Finca Vigia in zijn bezit. De Cubaanse regering heeft het vervolgens als museum gewijd aan Hemningway ingericht.

In 2007 is het museum na een grondige renovatie heropend. Het Museo Ernest Hemingway is bewaard gebleven precies zoals de auteur het had achtergelaten, waardoor bezoekers een inzicht in het leven en de tijd van deze Nobelprijswinnaar. Het museum beschikt over verschillende bezittingen van Ernest, evenals een bibliotheek met de originele collectie boeken van de auteur. Je vind er ook affiches van Spaanse stierengevechten en trofeeën van zijn verschillende Afrikaanse safari's. De boot van Hemingway "de Pilar", waarmee hij ging zeevissen, ligt op het droge bij het zwembad.Meer informatie over Hemingway