Cuba informatie1. Wat moet je weten over Cuba


De Republiek Cuba ligt in het Caribisch Gebied, ongeveer 180 kilometer ten zuiden van de Verenigde Staten voor de kust van Florida. Het eiland Cuba biedt veel natuur en cultuur, en heeft een rijke historie. Je vindt hier prachtige witte stranden, azuurblauwe wateren, gebergten, suikerrietvelden, citrus- en tabaksplantages.
Door het jarenlange politieke en economische isolement van Cuba is modernisering van het land ver achter gebleven. Daardoor proef je er nog steeds de bijzondere sfeer van het koloniale verleden. Met name in de Spaans koloniale steden Trinidad, Santiago de Cuba en Oud Havana komen de jaren vijftig tot leven waar je door de zwoele salsamuziek, Cubaanse sigaren, Mojito, prachtige koloniale gebouwen en oldtimers je terug waant in deze tijd.
Het romantische Trinidad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is net een openluchtmuseum met prachtige koloniale huizen, schilderachtige straten, de Spaanse kerk en Plaza Mayor. Santiago de Cuba is de wieg van de bekende Cubaanse muziekstijlen Rumba, Salsa en Son. In deze stad kom je aan je trekken als je een groot liefhebber van muziek en dans bent. Santiago de Cuba staat namelijk bekend om zijn levendige en swingende uitgaansleven.
Fidel Castro en Ché Guevara hebben een grote rol in de geschiedenis van Cuba gespeeld. Overal zijn dan ook hun afbeeldingen aanwezig en kun je op diverse plaatsen in hun verleden duiken. In Santa Clara vind je het Ché Guevara museum en in het Sierra Maestra gebergte kun je nog de schuilplaats van deze vrijheidsstrijders bezoeken.

De bekendste badplaats van Cuba is het toeristische Varadero. Varadero Beach heeft een 20 kilometer lange witte zandstrand met een azuurblauw zee. Je kunt hier uitstekend duiken en snorkelen. Varadero beschikt over een ruime keuze uit vakantieresorts in alle prijsklassen.
Voor de kust van Cuba liggen ook verschillende kleine, mooie eilanden waar je kunt relaxen. Hiertoe behoren onder andere de eilanden Cayo Largo, Cayo Jutias, Cayo Levisa en Cayo Guilermo en Cayo Saetia. Maar ook de witte stranden van Maria la Gorda in de provincie Pinar del Rio in het westen van Cuba spreken tot de verbeelding.

cubaanse vlag
De vlag van Cuba
cuba nationaal wapen
Het Cubaanse wapenschild

2. Geografie


De Republiek Cuba bestaat meer dan 1.600 eilanden. De grootste eilanden van de republiek Cuba zijn het eiland Cuba en Isla de la Juventud. De bekendste van de kleinere eilanden zijn Cayo Coco, Cayo Largo, Cayo Jutias, Cayo Levisa, Cayo Guilermo en Cayo Saetia. Het eiland "Cuba" heeft een lengte van 1.250 kilometer en een breedte van ruim 190 kilometer.
Een kwart van Cuba wordt door gebergten in beslag genomen, zoals de Sierra de los Organos, Sierra del Escambraye en Sierra Maestra. De hoogste berg van Cuba is de Pico Turquino
De kust van Cuba varieert van moerassen en mangrovebossen tot rotsen en parelwitte stranden. De noordkust heeft Cuba steile kliffen met voor de kust koraalriffen.
Een van de mooiste streken in Cuba zijn de groene valleien van Vinales met de beroemde mogotes. Bij Baracoa ligt het Humboldt National Park, de spectaculaire Yumuri ravijn en de tafelberg El Yunque.
Cuba is verdeeld in vijftien provincies, namelijk: Pinar del Rio, Artemisa, Havana-stad, Mayabeque, Matanzas, Cienfuegos, Villa Clara, Sancti Spiritus, Ciego de Avila, Camagüey, Las Tunas, Granma, Holguin, Santiago de Cuba en Guantánamo. De grootste stad en tevens de hoofdstad van Cuba is Havana (La Habana), gelegen aan de noordkust van Cuba. Andere bekende steden van Cuba zijn Camagüey, Pinar de Rio, Santa Clara, Santiago de Cuba, Trinidad en de badplaats Varadero.

Cuba is in de twintigse eeuw jarenlang de grootste suikerproducent van de wereld geweest. Daardoor waren over het hele land verspreid talrijke suikerfabrieken en distilleerderijen te vinden. Maar na de val van de Sovjet Unie in 1991 viel een belangrijke exportland weg en nam de productie van rietsuiker af. Tegenwoordig zijn de bekendste exportproducten van Cuba de sigaren, Salsamuziek, suiker en rum.

Cuba steden en dorpen Badplaatsen


3. Cuba en de Caraïben


Cuba is het grootste eiland in de Caribische Zee en ligt ten zuiden van de Bahama's en de kust van Florida. Aan de noordkant grenst Cuba aan de Golf van Mexico, Straat van Florida en de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan de Caribische Zee en in het westen aan de Straat van Yucatan. In het oosten ligt het eiland Hispaniola, waarop je de landen Haiti en de Dominicaanse Republiek vindt. Ten zuiden van Cuba liggen de Kaaimaneilanden en Jamaica.
De eilanden Hispaniola, Cuba, Jamaica en Puerto Rico vormen samen de Grote Antillen. Cuba is het grootste eiland van de Antillen.

Landkaart van Cuba


4. Geschiedenis


in 1492 ontdekte Christoffel Colombus het eiland Cuba. In de eeuwen daarna nam de oorspronkelijke inheemse bevolking door ziekten en uitroeiing in aantal snel af. Zodoende werden vervolgens vele Afrikaanse slaven ingevoerd om op de koffie- en suikerplantages te werken. De stad Havana werd een belangrijke haven voor de jaarlijkse schatvloten die vanuit Mexico en Peru via Cuba de overtocht naar Spanje maakten.
De Spaanse overheersing veroorzaakte uiteindelijk veel onvrede en werden bevolkingsopstanden zeer brut neergeslagen. Interventie van de V.S. tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog in 1898 hielpen de Cubanen bij het omverwerpen van de Spaanse overheersing. Met het Verdrag van Parijs werd de Cubaanse onafhankelijkheid in 1902 vastgelegd. Daarna kreeg het eiland te maken met diverse overheden die meestal door de militaire en corrupte politici werden overheerst.
In 1959 leidde Fidel Castro tijdens de Cubaanse Revolutie een rebellenleger naar de overwinning tegen deze corrupte overheersing. Zijn ijzeren hand hield zijn regime vervolgens voor bijna vijf decennia aan de macht. In februari 2008 trad Fidel Castro terug als president van Cuba en droeg hij het presidentschap over aan zijn jongere broer Raul Castro.

Cuba geschiedenis Cuba Revolutie

5. Meer informatie over Cubaa. Overheid, politiek en internationale betrekkingen
Cuba heet formeel "Republiek Cuba" en is een socialistische republiek met de Communistische Partij van Cuba als de enige legale politieke partij.
De Cubaanse grondwet staat vrijheid van meningsuiting toe, maar er zijn wetten die de nationale veiligheid beschermen en vijandelijke propaganda verbieden.
De Verenigde Staten hebben sinds de jaren zestig een embargo tegen Cuba ingesteld. Dit draagt er ook aan bij dat de relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba zeer slecht zijn. SInds 2009 heeft president Obama enkele sancties verlicht.


b. Bevolking
Cuba heeft meer dan 11,5 miljoen inwoners waarvan meer dan 2 miljoen in de hoofdstad Havana wonen.


c. Religie
Meer dan 60% van de Cubanen is rooms katholiek. Daarnaast zijn er nog kleine groepen mensen die het protestantisme en de Afro-Cubaanse godsdienst Santeria aanhangen.


d. Taal
De officiële taal van Cuba is Spaans. Het is wel handig dat je de Spaanse taal beheerst.
Ga je met een georganiseerde reis met reisbegeleiding naar Cuba, dan is het niet noodzakelijk dat je de Spaanse taal beheerst. Maar wil je zelf ronrdreizen of backpacken, dan is het wel aan te raden om enigzins Spaans te kunnen spreken. Dat is niet alleen handig om de weg te vragen, maar ook leuk om met de Cubanen een gesprek aan te knopen en meer over hun Cubaanse cultuur en gewoontes te leren.


e. Klimaat
Cuba heeft een subtropisch klimaat dat gewoonlijk het hele jaar lekker warm is met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. Het regenseizoen duurt vanaf mei tot en met oktober en het droge seizoen is vanaf november tot en met april. De maanden november tot en met maart worden gezien als de bester reistijd om naar Cuba op vakantie te gaan. Het weer is dan droog en de temperatuur aangenaam warm.


Cuba Weersverwachting


f. Architectuur
Cuba heeft meer dan 300 musea. De hoofdstad Havana is een levendige historische beeld van oldtimers en Spaanse architectuur.


architectuur cultuur Bezienswaardigheden


g. Natuur
De stranden, rondtrekken en natuurwandelen zijn populaire toeristische activiteiten in Cuba. Liefhebbers voor de natuur zullen er van alles vinden, van weelderige tropische bossen, droge bergachtige gebieden tot groene valleien.

duiken