Reis voorbereiden



Praktische informatie en tips om je reis naar Cuba voor te bereiden

Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding dan als je gaat rondreizen of backpacken. Bereid je altijd goed voor op je vakantie, anders kan je wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Stel dus ruim voordat je op vakantie gaat een checklist op waar je aan moet denken voordat je vertrekt.
Zeker als je op rondreis naar Cuba gaat is het van belang eerst goed in te lezen over je vakantiebestemming, zodat je een idee krijgt waar je in dat land zoal rekening mee dient te houden.

Wat moet je weten voordat je naar Cuba reist? Waar moet je op letten? Wat moet je meenemen aan kleding en andere zaken als je op vakantie naar Cuba gaat? Dit moet je weten voor een goede voorbereiding op jouw reis naar Cuba.
Hier vind je praktische informatie en tips om je goed voor te bereiden op jouw reis naar en door Cuba. Een goed voorbereide reis geeft je een prettig en zeker gevoel en ontneemt ook mogelijke zorgen weg bij je familie en vrienden. En als je er bent weet je in geval van problemen ook wat je kan doen en wie jou kan helpen.



1. Contact met het thuisfront

Voor de familie en vrienden is het altijd fijn om te weten wat je van plan bent en waar je in Cuba overal uithangt. Neem zoveel mogelijk vooraf de zorgen weg door een goede voorbereiding en af te spreken dat en hoe je ze op de hoogte houdt.
Informeer ze over je reis in Cuba. Welke vlucht neem je naar Cuba? Waar ben je in Cuba op welk moment, in welk hotel of casa? Juist als je op eigen gelegenheid gaat backpacken of rondreizen is het raadzaam ze van te voren te informeren en ook tijdens de reis geregeld te bellen en een berichtje te sturen. Met het internet en mobiele telefoons is het tegenwoordig namelijk heel makkelijk om contact met het thuisfront te onderhouden. Een e-mail, Whatsapp versturen of bericht achter te laten op Facebook of Twitter is vrij snel gedaan.

2. Noodnummers en instanties

Maak een lijst met belangrijke telefoonummers, adresgegevens en e-mailadressen van contactpersonen en instanties. Noodzakelijke alarmnummers voor calamiteiten tijdens je vakantie.
Laat ook voor de achterblijvers de nodige informatie thuis met gegevens over jouw vakantiebestemming (adres, telefoonummer) zodat zij in geval van nood contact met jou kunnen opnemen.
Denk hierbij aan:
- telefoonummers en e-mailadressen van familieleden;
- telefoonummer van de Nederlandse Ambassade in het buitenland;
- telefoonummer om je bankpas te blokkeren;
- telefoonummer van je reisverzekeraar o.a. in geval van medische of juridische hulp.

3. Geld, valuta en banken

De Cubaanse munteenheid is de Peso (code CUP). De Cubaanse peso is weer onderverdeeld in 100 centavos.
Voor de toeristen is er een speciale valuta, namelijk de Cuban Peso Convertible (CUC).
Het is in Cuba niet mogelijk om geld te pinnen en in dollars betalen. Je kunt het beste contant geld in Euro's en in kleine coupures meenemen. Deze zijn bij elke bank en in veel hotels om te wisselen in CUC's.
In een beperkt aantal hotels en restaurants kun je met een niet-Amerikaanse creditcard betalen.
Let dus op: Het is niet mogelijk om met Amerikaanse dollars, Amerikaanse creditcards of Travellercheques te betalen.

4. Reisdocumenten

Om Cuba binnen te komen heb je een paspoort nodig dat na aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Je hebt ook een toeristenvisum (dit is: toeristenkaart) nodig. Deze is maximaal 30 dagen geldig vanaf het moment dat je Cuba binnenkomt. Je kan de visum in Cuba ook nog verlengen.

Kopieën van reisdocumenten

Zorg dat je kopieën van je paspoort, visum, medische paspoort, verzekeringen en andere belangrijke documenten bij je hebt. Scan ze ook voor de zekerheid in en bewaar deze bestanden in je mailbox die je ook vanuit het buitenland kan inzien. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan heb je altijd alles bij de hand en kan je ook via deze mailbox bij deze kopieën.

Paspoort en visum

5. Reisverzekering

In Cuba ben je verplicht om een reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten. Deze verzekering moet zijn afgesloten bij een door Cuba erkende verzekeraar. Je moet bij aankomst eventueel een bewijs hiervan kunnen tonen (bijv. kopie van polisblad).
Voor sommige (extreme) sporten (zoals duiken) is een extra dekking op de verzekering nodig. Let op dat dit is meeverzekerd.
Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de alarmcentrale van jouw reisverzekeraar altijd ergens bij de hand hebt. Sla dit zonodig op in je gsm.
Reisverzekering

6. Gezondheid en vaccinaties

Vaccinaties zijn voor Cuba niet verplicht. Wel wordt aangeraden om je in te enten tegen DTP en hepatitis A. De medische verzorging in Cuba zelf is goed en kosteloos.
Voor meer informatie over gezondheid, inentingen en ziektes, ga naar: Cuba vaccinaties en gezondheid.

Gezondheid en vaccinaties

7. Medicijnen

Mocht je regelmatig medicijnen gebruiken, zorg er dan voor dat je een geneesmiddelenkaart (bij de apotheek en huisarts verkrijgbaar) bij je reisdocumenten bewaart. Op deze kaart worden de merknamen van jouw medicijnen en de samenstelling van de producten genoteerd. Hiermee voorkom je dat de douane de medicijnen voor drugs aanziet.
Neem van huis in ieder geval de nodige basismedicijnen mee, zoals paracetamol, pleisters, jodium, immodium.

8. Bagage meenemen

Wat je aan bagage moet of kunt meenemen hangt af van jouw vakantiebestemming en reissituatie. Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding en bagage dan als je gaat rondreizen of backpacken. Maak voordat je op vakantie naar Cuba vertrekt, een checklist waar je aan moet denken en een inpaklijst voor de bagage die je wilt meenemen. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende pagina tips om een inpaklijst voor jouw bagage op te stellen.

Bagage meenemen

9. Veiligheid en reisadvies

Elk land heeft zo haar veiligheidsrisico's als je in het land wil rondreizen of verblijven. Politieke ontwikkelingen, natuurgeweld, terrorisme, de lokale gezondheidszorg, verkeer, onveilige gebieden zijn zo enkele risico's waar je rekening mee moet houden of op moet voorbereiden. Informatie over veilig reizen in Cuba en de risico's die verbonden zijn aan een verblijf in Cuba, vind je op de pagina veilig op reis.

Reisadvies Cuba

10. Eten en drinken

De Cubaanse keuken is niet erg gevarieerd. In de Cubaanse gerechten wordt voornamelijk rijst, zwarte bonen en varkensvlees gebruikt. Naast de restaurants kun je in Cuba ook eten in zogenaamde paladares. Dit zijn eetgelegenheden bij Cubanen thuis, waar je ook goed en betaalbaar kunt eten.
De traditionele drank van Cuba is rum. Rum vormt ook de basis voor bekende cocktails, zoals Cuba Libre (rum, Cola), Mojito (rum, mintblad, suiker, limoen, bronwater) en Hemingway Special (rum, limoen, marasquin).
In Cuba kun je toch maar beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat het soms verontreinigd kan zijn. Let daarom op de volgende tips:
  1. Water uit de kraan is niet drinkbaar. Koop (verzegelde) flessen mineraalwater of laat water tenminste 10 minuten koken.
  2. Gebruik ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes en je contactlenzen water uit de fles. Gebruik dus geen leidingwater.
  3. Neem geen ijsblokjes in je drankje.
  4. Vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten.
  5. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild gegeten moet worden.
  6. Veel mensen in een restaurant is een graadmeter voor kwaliteit.
  7. En was vooral je handen voordat je gaat eten.

11. Tijdsverschil

In Cuba is het zowel in de zomer als in de winter 6 uur vroeger dan in Nederland (GMT -5, UTC -5).
Let wel op dat de zomer- en wintertijd in Cuba niet gelijk ingaat met Nederland. Dat kan een aantal dagen verschillen.

12. Elektriciteit

In Cuba is de netspanning 110 Volt, maar er zijn enkele resorts en hotels met ook 220 volt netspanning, net als in Nederland. Neem daarom een adapter mee. Er zijn ook andersoortige stopcontacten, dus neem altijd een verloopstekker (:universele wereldstekker) mee.
Typisch voor Cuba is dat de elektriciteit met enige regelmaat uitvalt. Zorg dat je daarom dat je een zaklamp bij je hebt.

13. Telefoneren en internet

Vanuit Nederland dien je eerst 0053 draaien, dan het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer.
Vanuit Cuba draai je eerst 11931, daarna het kengetal zonder 0 en dan het abonneenummer.
Je Nederlandse mobiele telefoon is voornamelijk in de grotere steden van Cuba te gebruiken, maar houd wel rekening met roamingkosten. Houd er dus rekening mee dat er geen of weinig bereik is in afgelegen gebieden in Cuba.
Tegenwoordig kun je in de meeste landen bijna overal in cafés, restaurants, hotels, luchthavens, treinstations inloggen via wifi. Echter in Cuba moet je nog op zoek gaan naar een internet-café. Sommige hotels bieden internet aan.

14. Rijbewijs

Voor het besturen of huren van een auto en motor in Cuba heb je een internationaal rijbewijs (IRB) nodig.
Een Internationaal Rijbewijs is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel. Neem jouw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee, en je krijgt direct een internationaal rijbewijs.

15. Auto huren

Wil je in Cuba een auto huren? Klik dan op de onderstaande button en vind een verhuurbedrijf in de buurt waar jij in Cuba verblijft. WTC zoekt en vergelijkt onder de bekendste autoverhuurbedrijven.
Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen aan het huren van een auto. Vraag naar deze voorwaarden.

WTC auto huren


16. Het verkeer in Cuba

Er zijn een aantal Cubaanse verkeersregels die afwijken van de Nederlandse verkeersregels. Om boetes en ongelukken te voorkomen is het raadzaam om deze voor vertrek naar Cuba door te nemen, wil je een auto of motor rijden.

verkeersregels

17. Openbaar vervoer - trein en bus

Cuba heeft een treinnetwerk waarmee je naar een aantal toeristische plaatsen kunt reizen. Er is een route vanuit Havana via Matanzas, Santa Clara en Camagüey naar Santiago de Cuba. En een route vanuit Havana naar Pinar del Rio. Maar treinen rijden niet dagelijks en kunnen ook nog wel eens uitvallen. Het is daarom niet altijd handig om de trein te gebruiken tijdens je rondreis door Cuba.

De openbare busvervoer is bestemd voor de lokale bevolking. Voor toeristen zijn er de bussen van Viazul. Deze rijden naar alle belangrijke toeristische steden en plaatsen. Vaak vertrekken er meedere bussen per dag naar een bestemming.

18. Beste reistijd voor vakantie Cuba

De maanden november tot en met maart zijn de beste maanden om naar Cuba op vakantie te gaan. Het weer is dan droog en warm. Je hebt dan ook minder last van het massatoerisme. In de maanden mei, juni, juli en augustus is het weer heet en regent het vaker.
De periode van juni tot en met oktober is ook het orkaanseizoen in Cuba. Er bestaat dan de kans dat ergens in Cuba een orkaan aan land komt. Gemiddeld gebeurt dit 1 keer per jaar.

19. Vliegtijd naar Cuba

De duur van de vlucht van Schiphol Amsterdam naar Cuba duurt ruim 10 uur en 15 minuten. Het vliegtuig landt op de luchthaven Jose Marti International Airport.
Hier vind je meer informatie over vliegen naar Cuba. Vliegvelden, binnenlandse vluchten en vliegtickets.

Vliegen naar Cuba

20. Cuba reisgids en landkaart

Bereid je goed voor op je vakantie naar Cuba. Wil je in Cuba makkelijk de weg vinden en meer informatie over Mallorca snel bij de hand hebben, schaf dan zeker een reisgids aan. Ga je op eigen gelegenheid rondreizen, dan is een goe wegenkaart van Cuba ook aan te bevelen.

Reisgidsen Cuba

21. Cuba vakantie

Zoek je een overzicht van reisorganisaties die vakanties naar Cuba aanbieden, dan vind je deze op de volgende pagina.

Cuba vakantie

22. Het weer en klimaat

Het is altijd handig om eerst het weer te raadplegen voordat je op reis gaat. Op deze pagina vind je informatie over het klimaat en de actuele weersverwachting voor de komende dagen.