Santiago de CubaEmilio Bacardi Moreau Museum

Het Emilio Bacardi Moreau Museum Museo (Museo Emilio Bacardi Moreau) werd in 1899 gesticht door Emilio Bacardi y Moreau zelf.
Oorspronkelijk had het museum als doel om belangrijke voorwerpen van de onafhankelijkheidsoorlogen te verzamelen. De toenmalige burgemeester Emilio Bacardi benaderde daarvoor leden van het Bevrijdingsleger, voormalige officieren van het Spaanse leger en hun familieleden om voorwerpen aan het museum te doneren.
Het Bacardi-museum herbergt nu drie afdelingen gewijd aan kunst, geschiedenis en archeologie. De kunstafdeling bevat een indrukwekkende collectie aan schilderijen uit de Spaanse Renaissance, waaronder van de kunstenaar Juan Pantoja de la Cruz, hofschilder van koning Ferdinand II. Er is ook een grote ruimte gewijd aan de Cubaanse academische kunst, met werken van grote Cubaanse kunstenaars als Wifredo Lam, René Portocarrero en Amelia Pelaez.
De geschiedenisafdeling biedt veel informatie over het verleden van Santiago en toont ook enkele persoonlijke bezittingen van de nationale held José Marti. De afdeling archeologie bevat pre-Columbiaanse Amerikaanse kunstvoorwerpen, evenals Egyptische mummies en Paracas-mummies uit Peru.


Emilio nam het bedrijf van zijn vader over en hielp het te groeien naar het internationale merk wat het vandaag is geworden. Hij was echter veel meer dan alleen een industrieel die de rum destilleerde. Hoewel geboren in Cuba, verhuisde Emilio Bacardi met zijn gezin naar Spanje vanwege een aardbeving en daaropvolgende cholera-epidemieën in Santiago. Toen hij als jonge man terugkeerde naar Cuba, was Emilio meer geïnteresseerd in kunst, filosofie en politiek dan in het runnen van een bedrijf. Maar als de eerstgeboren zoon en de veronderstelde erfgenaam van Bacardi had hij weinig keus dan zich in het familiebedrijf te storten. Na verloop van tijd bleek hij een succesvollere zakenman te zijn dan iedereen ooit had gedacht.
Maar dat betekent niet dat hij zijn overtuigingen aan de kant had gezet. Vooral nadat Emilio in 1877 president van het bedrijf werd begon hij zijn macht en invloed te gebruiken om het radicale idee van de Cubaanse onafhankelijkheid te ondersteunen. Na de Spaans-Amerikaanse oorlog werd Emilio benoemd tot burgemeester van Santiago. Hij werd algemeen erkend als een eerlijke en competente leider, een reputatie die later leidde tot een zetel in de Cubaanse Nationale Senaat in 1906.


Museo de Ambiente Historico Cubano

Museo de Ambiente Historico Cubano is gevestigd in twee huizen. Het ene huis is Casa de Diego Velazquez, gebouwd in de periode van 1515 tot 1530. Dit huis was de officiele residentie van Diego Velazquez, de Spaanse veroveraar, eerste gouverneur van Cuba en oprichter van Villa Santiago Apostol. Het huis is gebouw in koloniale architectuur en heeft twee verdiepingen. Er is tevens een goudgieterij. Het was gedurende drie eeuwen lang een luxueuze residentie totdat het in de 19e eeuw een hotel werd.
Het andere huis stamt uit de vroege negentiende eeuw en behoorde toe aan de familie Quesada. Daarna werd het huis gebruikt als middelbare school voor vrouwen.
Het museum toont antieke meubels van verschillende stijlen uit 16e tot en met 19e eeuw.
Adres: Calle Felix Pena 612, Santiago de Cuba

Santiago de Cuba Musea

  1. Casa de Diego Velazquez, Adres: Francisco Vicente Aguilera, Santiago de Cuba
  2. Museo de la Clandestinidad, Adres: General Jesus Rabi, Santiago de Cuba
  3. Museo de La Lucha Clandestina, Adres: Santa Rita, Santiago de Cuba
  4. Casa de la Cultura Miguel Matamoros, Adres: 651, General Lacret, Santiago de Cuba
  5. Casa Natal de Jose Maria HerediaMeer informatie over Santiago de Cuba