Santiago de Cuba



Aan de zuidkust van Cuba ligt Santiago de Cuba, de tweede grootste stad van Cuba. Santiago is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Santiago de Cuba.
In de stad zijn meerdere architectuurstijlen terug te vinden, van Barok tot Neoklassiek. Typerend voor de stad zijn de beboste parken, de steile straten, de koloniale gebouwen met balkons en hoge vensters. In Santiago vind je een groot aantal belangrijke historische gebouwen zoals het eerste huis in Amerika, de eerste kathedraal in Cuba en het eerste Cubaanse museum.

Het centrum en hart van de stad is het Parque Céspedes. Hieraan liggen de kathedraal "Catedral de la Asuncion", het gemeentehuis (Ayuntamiento) en het huis van Diego Velazquez.
Catedral de la Asuncion werd opgericht op de plek waar in de zestiende eeuw een bescheiden kerk stond. In de loop van de geschiedenis werd het bouwwerk meerdere malen verwoest, heropgebouwd en gerestaureerd. Casa de Diego Velazquez is één van de oudste huizen van Santiago (en van Cuba) en stamt uit de eerste helft van de zestiende eeuw. In dit authentieke huis is tegenwoordig het Museo de Ambiente Historico Cubano ondergebracht.
Het Plaza de la Revolucion ligt ten noorden van het Parque Céspedes. Op het plein wordt de aandacht getrokken door een imposant standbeeld van Antonio Maceo. De generaal uit het einde van de negentiende eeuw is er met zijn paard vereeuwigd.
Zeker de moeite waard om te bezoeken is het Museum Emilio Bacardi of het Moncada kwartier, waarin een museum en een school is gevestigd. Aan de rand van de stad ligt het Kasteel van San Pedro de la Roca, dat in 1997 door Unesco is toegevoegd aan het Werelderfgoedlijst.

Santiago werd opgericht door de Spaanse conquistador Diego en gouverneur Velazquez op 1515 en ligt beschermd in een baai. Het was de residentie van de Spaanse gouverneur totdat in het midden van de 16e eeuw het werd verhuisd naar Havana. De haven van Santiago de Cuba was één van de belangrijkste aankomstplaatsen van de vele emigranten uit Europa.






Santiago de Cuba
Santiago de Cuba

1. Cultuur

Santiago de Cuba is een schitterend culturele stad waar de Cubaanse literatuur, muziek, architectuur, politiek en etnologie bij elkaar komt. De mengeling van Afro-Caraïbische cultuur en de ligging redelijk dicht bij Haïti, de Dominicaanse Republiek en Jamaica heeft de stad een eigen persoonlijke identiteit gegeven. Nergens anders in Cuba vind je dan ook zo'n kleurrijke mengeling van mensen.
Diego Velázquez maakte de stad tot zijn tweede hoofdstad, Fidel Castro gebruikte Santiago om er zijn Cubaanse Revolutie te lanceren, Facundo Bacardi vestigde hier zijn allereerste rumfabriek en zowat elke Cubaans dans van Salsa tot Son vond hier haar oorsprong. Ook heeft Santiago vele locale helden, zoals Antonio Maceo (militair), José María Heredia (dichter) en Frank País (revolutionair).
Enkele beroemde musici van Cuba zijn in deze stad of in één van de omliggende dorpen geboren, waaronder Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Eliades Ochoa (allen lid van de Buena Vista Social Club) en de trovacomponist Nico Saquito. Zij hebben een grote bijgedrage geleverd aan de typische muziekstijl uit Santiago.
De Cubaanse dichter, schrijver en nationale held José Martí is begraven op de begraafplaats Cementerio Santa Efigenia.
Voorts is Santiago de Cuba bekend om zijn traditionele dansen, in het bijzonder Son, waaruit later de Salsa en Guaguancó zijn ontstaan. In de maand juli wordt in Santiago de Cuba elk jaar carnaval gevierd. Tijdens de carnaval wordt de traditionele Conga muziek op een typische, pentatonische trompet (trompeta China) gespeeld.
Een groot aantal inwoners van de Santiago hangt een van de Afro-Cubaanse godsdiensten aan, voornamelijk Santería. De stad heeft ook een grote gemeenschap van nakomelingen van de Haïtiaanse immigranten uit de 19e eeuw.


2. Geschiedenis van Santiago de Cuba

Santiago de Cuba werd in 28 juni 1514 gesticht door Spaanse conquistador Diego Velazquez de Cuellar. In 1516 werd de nederzetting door brand vernietigd en daarna onmiddellijk weer herbouwd.
Santiago was in 1518 het beginpunt van de expedities naar de kust van Mexico onder leiding van Juan de Grijalba en Hernán Cortés. In 1538 werd vanuit Santiago de expeditie naar Florida ondernomen die werd geleid door Hernando de Soto.
De eerste kathedraal in de stad werd gebouwd in 1528. Van 1522 tot 1589 was Santiago de hoofdstad van de Spaanse kolonie Cuba. De stad werd geplunderd in 1553 door Franse strijdkrachten en opnieuw in 1662 door de Britse strijdkrachten onder leiding van Christopher Myngs.
De stad ondervond een toevloed van Franse immigranten aan het einde van de 18de eeuw en begin 19de eeuw. Velen van hen kwamen vanuit Haïti naar Santiago na de Haïtiaanse slavenopstand in 1791. Dit voegde aan de stad een culturele mengeling toe dat al rijk was aan invloeden uit de Spaanse en Afrikaanse cultuur.

Santiago was ook de plaats waar de Spaanse troepen op 1 juli 1898 hun grote nederlaag bij San Juan Hill tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog hebben geleden. Spanje gaf zich later aan de Verenigde Staten over na de vernietiging van zijn Atlantische vloot net buiten de haven van Santiago de Cuba.
Aan de begin van de Cubaanse Revolutie vond op 26 juli 1953 in Santiago de Cuba de aanval plaats van een groep revolutionairen onder leiding van Fidel Castro op de Moncada kazerne buiten de stad. Deze aanval mislukte, maar daarmee werd wel de basis voor de revolutie gelegd waaraan in december 1958 in Santa Clara een einde kwam. Vanaf het balkon van de Gemeentehuis (Ayuntamiento) in Santiago de Cuba verkondigde Fidel Castro op 1 Januari 1959 de overwinning van de Cubaanse Revolutie.


3. Basiliek de Nuestra Senora del Cobre

De stad El Cobre ligt op ongeveer twintig kilometer van Santiago de Cuba. Het is een heel belangrijke bedevaartsplaats. Jaarlijks bezoeken duizenden gelovigen het Sanctuario Nacional a Nuestra Senora de la Caridad del Cobre. In deze basiliek wordt het authentieke beeld van de Zwarte Maagd bewaard. La Virgen is dan ook sinds 1916 de patrones van Cuba. Katholieke Cubanen vieren jaarlijks op 8 september de dag van Nuestra Senora.


4. Castillo del Morro

El Castillo del Morro (San Pedro de la Roca) is een belangrijke fort dat door de Spanjaarden werd gebouwd tijdens de tweede helft van de zeventiende eeuw. Met dit versterkte bouwwerk wilden de Spanjaarden de strategische baai bewaken en beschermen. Deze gerestaureerde vesting ligt aan het begin van de Bahia de Santiago de Cuba. Boven op het fort, dat zestig meter boven de Caribische zeespiegel staat, kun je genieten van een schitterend uitzicht over de baai. In het complex is nu een piratenmuseum (Museo de la Pirateria) gehuisvest.

5. Bezienswaardigheden en hoogtepunten

  1. Het Parque Céspedes met daarom heen diverse belangrijke historische gebouwen, zoals de Catedral de la Asuncion, Casa de Diego Velazquez en het Ayuntamiento.
  2. Plaza de la Revolucion.
  3. Het Moncada kazerne.
  4. Basiliek Nuestra Senora del Cobre.
  5. Castillo del Morro: het Kasteel van San Pedro de la Roca, aan het begin van de Baai van Santiago de Cuba.

6. Musea in Santiago de Cuba

  1. Museo de Ambiente Historico Cubano: gevestigd in Casa de Diego Velazquez, de Spaanse veroveraar en gouverneur van Cuba. Adres: Calle Felix Pena 612, Santiago de Cuba
  2. Emilio Bacardi Museum.
  3. Casa de Diego Velazquez, Adres: Francisco Vicente Aguilera, Santiago de Cuba
  4. Museo de la Clandestinidad, Adres: General Jesus Rabi, Santiago de Cuba
  5. Museo de La Lucha Clandestina, Adres: Santa Rita, Santiago de Cuba
  6. Casa de la Cultura Miguel Matamoros, Adres: 651, General Lacret, Santiago de Cuba
  7. Casa Natal de Jose Maria Heredia
  8. Museo Emilio Bacardi Moreau, Adres: Esquina Aguilera y Pio Rosado s/n, Santiago de Cuba

Santiago de Cuba Musea



Meer informatie over Santiago de Cuba