Het Sierra Maestra GebergteSierra Maestra is een bergketen die in westelijke richting loopt over het zuiden van de provincie Guantanamo (de voormalige provincie Oriente), naar Niquero in het zuidoosten van Cuba. De Sierra Mastra is een reeks van op elkaar aangesloten bergketens, waaronder Vela, Santa Catalina, Quemado Grande, Dana Mariana.
Pico Turquino is met een hoogte van 1975 meter het hoogste punt van de Sierra Maestra. Deze berg ligt in het Turquino Nationaal Park, 50 kilometer ten westen van Guama in de gemeente Santiago de Cuba. Andere bergen in Turquino National Park zijn onder andere Pico Cuba, Pico Real en Pico Suecia.

De Sierra Maestra heeft een lange geschiedenis van guerrilla-oorlogen. Dit begint met de opstand van de Taínos onder Guamá (overleden 1532), de tien jarige oorlog (1868-1878), de Cubaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1895-1898), de Race Oorlog van 1912, de opstand van Antonio Guiteras tegen Gerardo Machado (president van Cuba 1925-1933) en uiteindelijk de opstand tegen Fulgencio Batista (president 1940-1944 en 1952-1959).

De guerillaoorlog van 1952-1959 staat bekend als de Cubaanse Revolutie, de opstand van een groep rebellen onder leiding van Fidel Castro en Che Guevera tegen de generaal Batista. Op 26 juli 1953 begon de revolutie met een gewapende aanval op de Moncade kazerne. Deze aanval mislukte en Fidel Castro vertrok naar Mexico. Nadat Fidel Castro in 1956 uit ballingschap in Mexico naar Cuba terugkwam verborg hij en een aantal overlevenden van de mislukte aanval op de Moncada kazerne in de Sierra Maestra. Daar slaagden ze erin hun Beweging van de 26ste juli (M-26-7) uit te breiden. Ze bouwden van hieruit in samenwerking met andere rebellengroepen in de centrale provincies hun guerrilla op, wat uiteindelijk leidde tot de omverwerping van Fulgencio Batista op 1 januari 1959.

Headquarter Sierra Maestra Cuba
Fidel Castro en de rebellen


De basiskamp Commandancia de la Plata

Het voormalige hoofdkwartier van de rebellen, de "Comandancia de la Plata", ligt goed verborgen midden in de dichte bossen van het Sierra Maestra gebergte. Dit is de plek waar Fidel Castro en Ché Guevera een kampement hebben gebouwd, onzichtbaar vanuit de lucht, maar ook zeer moeilijk te bereiken. De soldaten van de regerende dictator Batista hebben het dan ook nooit gevonden.
Vanuit deze plek konden ze werken aan de opbouw van hun revolutionaire leger en hun strategie tegen het leger van Batista bepalen. Met behulp van geheime kranten en radio-uitzendingen werd draagvlak gecreëerd bij de bevolking van Cuba.

Deze voormalige hoofdkwartier bestond uit barakken voor de companeros, een school, hospitaal, keuken, winkel en het radiostation Radio Rebelde. Het huis van Fidel ligt in het centrum van het kamp met drie vluchtroutes, waarvan een route via een geheim luik in zijn hut loopt.
In het museum zijn voorwerpen te zien die destijds werden gebruikt, zoals een naaimachine, typemachines, een pen van Fidel Castro en een Brazalete 26 de Julio, de zwart met rode armband die de revolutionairen droegen. Verder worden met oude foto's een beeld gegeven van het leven in de Commandancia.

Vanuit Santo Domingo worden excursies naar het basiskamp gemaakt. Je wordt in het dorp opgehaald in een oude Russische truck en naar het startpunt van de wandeling naar de Comandancia de la Plata gebracht. Het is dan nog een stevige wandeling bergopwaarts door de bossen van ruim een uur voordat je bij het hoofdkwartier aankomt.