Vinales

Valle de Viñales ligt in de provincie Pinar del Rio ten noordoosten van de stad Pinar del Rio. Het landschap van deze vallei wordt gekenmerkt door Mogotes. Dit zijn torenachtige kalkstenen heuvels. De meest gefotografeerde Mogotes zijn Dos Hermanas oftewel "De twee zussen", aan de westkant van de Vinales-vallei. De omgeving en het landschap is zo uniek de vallei in 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst.

De omliggende donkerrode grond in de vallei is bijzonder vruchtbaar. Hier zijn vele tabaksplantages en zie je bij deze plantages rieten hutten staan waar tabaksbladeren hangen te drogen. Van deze tabaksbladeren worden de beste kwaliteitssigaren van Cuba gemaakt, zoals Cohiba, Montecristo en Partagas.


Vinales Vallei, Pinar del Rio Cuba
Valle de Vinales


Grotten

Onder de grond liggen talloze grotten. Naar verschillende grotten kun je een excursie ondernemen. Sierrita de San Vincente met de grot "Cueva del Indio" kan je deels te voet en deels met de boot verkennen. Cueva de Santo Tomas is minder toeristisch, maar is met een lengte van ruim 45 kilometer het grootste grottenstelsel van Cuba. Het heeft verschillende niveaus en ingangen. Het grottenstelsel "Palenque de los Cimarrones " was een schuilplaats voor ontsnapte Afrikaanse slaven tijdens het koloniale tijdperk.

Tabaksregio Vuelta Abajo

Vinales ligt in Vuelta Abajo. Vuelta Abajo is een van de vijf tabakssregio's in Cuba en ligt in de provincie Pinar de Rio. De gebieden Semi-Vuelta, Partido, Remedios en Oriente zijn de andere belangrijkste productieregio's van tabaksbladeren in Cuba.

Vuelta Abajo is de belangrijkste tabaksregio voor Habanos. Het klimaat, de vochtigheid en de ondergrond van de regio zijn ideaal voor het oogsten van aromatische tabak. De bladeren van de plant bevatten een hoge concentratie nitraat, wat de tabak een volle smaak en structuur geeft en deze zo uniek maakt. De stad San Luis ligt in het epicentrum van de Cubaanse tabakscultuur, vooral bekend om de teelt van wikkelbladeren.

Cubaanse Sigaren